Műanyag ablak profilja

 

Profilnak nevezzük a műanyag nyílászárók szárnyát és tokját. Ezeket az anyagokat 6 m–es szálakban készítik és PVC anyagbóll extrudálják. Ennek készítéséhez használhatnak újrahasznosított vagy hagyományos műanyagot. Követelmény velük szemben az UV stabil kialakítás. Nem veszíthetik el színüket. A nyílászáróknak több éven keresztül meg kell őrizniük eredeti színüket. A műanyag ablakok anyagának vastagsága eltérő lehet, így „A” és „B” falvastagságú műanyag ablak profilok léteznek. Az „A” profilt vastagabb, míg a „B” profilt némileg vékonyabb műanyagból gyártják. Rendkívül fontos, hogy ne feltétlenül csak a profil neve határozza meg, hogy milyen műanyag ablakot vásárolnak, mivel ez nem kizárólagos meghatározója az ablak minőségének. A profil mellett, a nyílászáró vasalat, a hőszigetelt üveg, a korszerű gyártó gépsor és a hozzáértő szakemberek egyaránt hozzájárulnak a legyártott ablakok kiváló minőségéhez.

 

műanyag ablak profilok

 

 

 

 

 

 

 

Műanyag ablak légkamrái

 

Kamrákra vannak felosztva a műanyag ablakok tokja és szárnyai. Ezek korábban 3, 4, napjainkban 5, 6, 7, 8 kamrára vannak osztva. Manapság a leggyakoribbak az 5, 6 légkamrás profillal rendelkező ablakok. Minél több a kamrák száma, annál szélesebb a tok és a szárny. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy az 1, 2 kamrával kevesebbel rendelkező ablak nem nyújtja ugyan azt a minőséget. Ezért a kamrák száma ne befolyásolja döntésében, vegye figyelembe a szerkezet egyéb tulajdonságait is.

 

műanyag ablak légkamrák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Műanyag ablak beépítési mélysége

 

A műanyag nyílászárók tokjának vastagsága egybeesik a beépítési mélységgel. Ennek a mélységnek a teljes kitöltéséhez purhab szükséges. A legtöbb esetben a beépítési mélység függ a kamrák számától. Ez a mélység napjainkban 70-től 90 mm-ig terjedhet. A profil szélessége és ezen keresztül a kamrák száma egyenesen arányos az ablak hőszigetelő képességével.

 

Műanyag nyílászárók hibás működés gátlója

 

A bukó nyíló műanyag nyílászárókban használjuk. Azért lett kitalálva ez a funkció, hogy a műanyag ablak ne tudjon buktatott állapotban kinyílni, és fordítva. Mivel ebben az esetben a műanyag ablak szárnya már csak egy ponton csatlakozna a tokhoz, vagyis könnyen leeshetne onnan. Ez úgy van megoldva, hogy a műanyag ablak kilincse nem tud egyik funkcióból a másikba átmenni, így nem kell félni az ablakszárny leesésétől. 

 

műanyag ablak hibás működés gátló

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Műanyag ablak beépítés menete

 

A műanyag ablak beépítését bízzák szakemberre. A gyakorlati tapasztalatok hiánya sok esetben hibát eredményezhet. Valamelyik mozzanat nem megfelelő elvégzése, vagy figyelmen kívül hagyása eredményezheti, hogy az új műanyag ablak nem fog tökéletesen működni, vagy esetleg szigetelni.

 

műanyag ablak beépítés

 

Műanyag ablak finom beállítása

 

A műanyag nyílászárók beépítése után a műanyag nyílászárók kipróbálása elengedhetetlen, és általában be is kell állítani azokat. Ezt nevezzük finom beállításnak. A műanyag ablak vasalata több féle beállítási lehetőséget is kínál, hogy az új műanyag ablak szárny és tokja a lehető legpontosabban zárjon egymásra. A finombeállítást a műanyag ablak beépítése után akár évekkel is el lehet végezni, ha az ablak nem záródik tökéletesen. Ennek több oka is lehet pl. az épület mozgása, (főleg új házaknál jellemző) vagy a hő tágulás is szükségessé teheti a műanyag ablak utólagos finom állítását.

 

műanyag ablak beállítás

 

Műanyag nyílászárók gyártási mérete

 

Ez a műanyag ablak legfontosabb és egyben legpontosabb mérete is. A műanyag ablak gyártási mérete nem más mint az ablak külső méretei a párkányfogadó elem és a toktoldók nélkül. A terveken névleges méret (falnyílás méret) van megadva és elkészítve is. A műanyag ablak gyártási mérete ettől különböző. A gyártási méretet sok minden befolyásolja. Így sok kérdés merül fel: Rendelnek e a műanyag ablakhoz párkányfogadó elemet? Vagy lesz e redőny? Milyen redőny lesz? Lesz e hőszigetelés a házon? Hány cm vastagságban? Ezek mindig befolyásolják a műanyag ablak gyártási méretét. Mindenképpen javasoljuk a helyszíni felmérést és egyeztetést, amit ingyen elvégzünk. Ha pedig szeretné a falnyílások kiképzése előtt megrendelni a műanyag nyílászárókat, akkor pontos egyeztetés után közösen a kivitelezővel határozzuk meg a műanyag nyílászárók gyártási méretét. 

 

műanyag ablak méretek

 

Mindenki olyan nyílászárót szeretne, ami nem csak jól néz ki, de tartós is és minimális karbantartást igényel. Az
ütésálló anyaggal elkészített kemény PVC egy erre rendkívül tökéletes nyílászáró anyag. Ennek az anyagnak a
nagyszerű időjárás-, vegyszer-, és ütésállósága, szilárdsága, nehezen éghetősége miatt megfelelő erre a célra.
Ehhez még hozzájön a PVC, remek formálhatóságával. Az gyártók évről évre újabb és változatosabb ablakprofilokkal
bővítik repertoárjukat, melyek több praktikus tulajdonsággal is rendelkeznek.
A kamrák számának gyarapításával a profilok bővültek, az 5 légkamrás ablakok már a fából készült ablakkereteknél
is jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek mellett a kamraszám emelése is hasznos volt a keretek
stabilitásának szempontjából is.