műanyag nyílászáró NYITÁSMÓDOK

 

 

Félkörívű fix műanyag ablak

Félkörívű fix műanyag nyílászáró

Az ablakok egyik alap kivitelezhető fajtája a fix ablak, ami egy hőszigetelő üveg a tokprofilba építve. Amikor ennél a típusnál tesszük, le a voksunkat tartsuk szem előtt az épületrész szellőztetési alternatíváit illetve az ablakfelület tisztíthatóságát. Ezeket az általában kisebb méretű fix ablakokat csak olyan helyiségbe alánjuk, ahol más nyíló vagy bukó tehát szellőzést lehetővé tevő ablak is található.          

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Félkörívű bukó műanyag ablak

Félkörívű bukó műanyag nyílászáró

Csak bukik, a vasalat kiiktatásával tisztításhoz teljesen lenyitható, így a terület rendesen elérhető és megtakaríthatóvá válik.          

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

Félköríves fix műanyag ablak

Félköríves fix műanyag nyílászáró

Nincs nyitható része, a ablakok egyik alap kivitelezhető fajtája a fix ablak, ami egy hőszigetelő üveg a tokprofilba építve. Amikor ennél a típusnál tesszük, le a voksunkat tartsuk szem előtt az épületrész szellőztetési alternatíváit illetve az ablakfelület tisztíthatóságát. Ezeket az általában kisebb méretű fix ablakokat csak olyan helyiségbe alánjuk, ahol más nyíló vagy bukó tehát szellőzést lehetővé tevő ablak is található.         

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Félköríves nyíló műanyag ablak

Félköríves nyíló műanyag nyílászáró

Ez egy kétfunkciós, egyszárnyú működtetésű műanyag nyílászáró. Ezeknél a kilincs 2 állású. Függőlegesen lefelé zárt állapotban, vízszintesen nyitott állapotban funkcionál a nyílászáró. Jó, ha tudjuk a műanyag nyílászáróokról, hogy a merevségüket, alaktartásukat a belsejükben rejtetten elhelyezett acélvasalás adja. Az íves ablak esetén a vasalást nem lehetséges íveltre hajítani, a vasalásnak ez a része így hiányzik az ablakból. Ez annyit jelent, hogy két sarokerősítés hiányozni fog a szerkezetükből. A műanyag nyílászáró stabilitása ennek köszönhetően valamelyest alacsonyabb.          Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Kör fix műanyag ablak

Kör fix műanyag nyílászáró

Minimális gyártható átmérő méret: 800 mm

A műanyag nyílászáróok egyik alap kivitelezhető fajtája a fix ablak, ami egyszerűen megfogalmazva egy hőszigetelő üveg a tokprofilba építve. Fix ablak választása során vegyük figyelembe az épületrész szellőztetési alternatíváit illetve az ablakfelület tisztíthatóságát. Ezeket az általában kisebb méretű fix ablakokat csak olyan helyiségbe alánjuk, ahol más nyíló vagy bukó tehát szellőzést lehetővé tevő ablak is található.       

  Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

Kör bukó műanyag ablak

Kör bukó műanyag nyílászáró

Minimális gyártható átmérő méret: 880 mm, kívül- belül színes kivitelben is rendelhető. A kör ablak felső fele csak bukik, a vasalat kiiktatásával ez a tisztításhoz teljesen lenyitható.         

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

 

Kör nyíló műanyag ablak

Kör nyíló műanyag nyílászáró

Ennél az ablaktípusnál vegyük figyelembe a következőket: a műanyag nyílászáróokról tudjuk hogy a merevségüket, alaktartásukat a belsejükben rejtetten elhelyezett acélvasalás adja. Az íves ablak esetén a vasalást nem lehetséges íveltre hajítani, a vasalásnak ez a része így hiányzik az ablakból. Ez annyit jelent, hogy két sarokerősítés hiányozni fog a szerkezetükből. A műanyag nyílászáróok stabilitása ennek köszönhetően valamelyest alacsonyabb.       

  Ingyenes felmérést kérek       Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Háromszög fix műanyag ablak

Háromszög fix műanyag nyílászáró

A fix ablakok nem nyithatók itt a tokprofil van beüvegezve. Ezen műanyag nyílászáróok választása során vegyük figyelembe az épületrész szellőztetési alternatíváit illetve az ablakfelület tisztíthatóságát. Ezeket az általában kisebb méretű fix ablakokat csak olyan helyiségbe alánjuk, ahol más nyíló vagy bukó tehát szellőzést lehetővé tevő ablak is található.       

  Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Háromszög bukó műanyag ablak

Háromszög bukó műanyag nyílászáró

Minimális gyártható átmérő méret: 900 mm, kívül- belül színes kivitelben is rendelhető. A háromszög ablaknál a vasalat kiiktatásával ez a tisztításhoz teljesen lenyitható.       

  Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

Fix műanyag ablak

Fix műanyag nyílászáró

Minimális gyártható méret: 300X400 mm

A műanyag nyílászáróok egyik alap kivitelezhető fajtája a fix ablak, ami egyszerűen megfogalmazva egy hőszigetelő üveg a tokprofilba építve. Amikor ennél a típusnál tesszük, le a voksunkat tartsuk szem előtt az épületrész szellőztetési alternatíváit illetve az ablakfelület tisztíthatóságát. Ezeket az általában kisebb méretű fix ablakokat csak olyan helyiségbe alánjuk, ahol más nyíló vagy bukó tehát szellőzést lehetővé tevő ablak is található.

Amennyiben egy nyitható ablak mellett van a fix műanyag nyílászáró megoldható becsavarozott szárnyprofillal rendelni, mert az üveg mérete csak ebben az esetben lesz egyforma.       

  Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

Nyíló műanyag ablak

Nyíló műanyag nyílászáró

Minimális gyártható méretek: 460X490 mm, az ablak stabilitása érdekében előnyösebb, ha az ablak szélessége kisebb, mint a magassága, hagyományosan befelé nyílnak.

műanyag nyílászáróaink széles palettájának egyik alfaja a kétfunkciós, egyszárnyú működtetésű ablak illetve erkélyajtó. Ezeknél a kilincs 2 állású. Függőlegesen lefelé zárt állapotban, vízszintesen nyitott állapotban funkcionál a nyílászáró.       

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Bukó nyíló műanyag ablak

Bukó nyíló műanyag nyílászáró

Minimális gyártási méret 460X490 mm, az ablak stabilitása érdekében előnyösebb, ha az ablak szélessége kisebb, mint a magassága, hagyományosan befelé nyílnak. A műanyag bukó-nyíló ablak kivitel a legpraktikusabb funkciójú egyszárnyú megvalósítású műanyag nyílászáró. Ez egy 4 állású kilincsel, van ellátva. Nyitási irányait tekintve: vízszintesen nyitott, függőlegesen lefelé zárt állapotban, 45 fokban felfelé egy nagyon hasznos úgynevezett résszellőztető funkcióban, függőlegesen felfelé bukó funkcióban működik a nyílászáró. Műanyag nyílászáróink mind a megfelelő levegő áramlását elősegítő résszellőztetővel, mind a hibás működés gátló vasalattal el vannak látva.         

 Ingyenes felmérést kérek       Árajánlatot kérek

 

 

 

 

Kétkilincses bukó műanyag ablak

Kétkilincses bukó műanyag nyílászáró

Alkalmazhatóak olyan bukó ablakoknál, ahol a magasság nagyobb, mint a szélesség, de a minimum gyártási szélesség 450 mm legyen meg.         

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

Bukó műanyag ablak

Bukó műanyag nyílászáró

Minimum gyártási magasság 400 mm. A bukó funkcióval ellátott ablakok javarészt egy több szerkezetből álló (pl. egy 3 szerkezetű ablak egyik része csak bukó) ablaknál vagy másodrangú helyiségeknél találhatók meg. Előre kell látnunk, hogy a bukó ablakok kilincse felül fog elhelyezkedni az ablakon, így ezzel számolnunk kell az elérhetőség miatt. Magasabb belmagasságú épületekben a műanyag bukó ablak nyitását egy úgynevezett rudas vagy zsinóros távnyitó segíti. Ezek a távnyitók min. 600 mm széles és max. 900 mm magas ablakokra szerelhetőek, ahol a levezetést az ablak oldalánál kell megoldani aminek egy 35 mm toldót kell alkalmazni.       

  Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

Váltószárnyas, nyíló+bukó nyíló műanyag ablak

Váltószárnyas, nyíló+bukó nyíló műanyag nyílászáró

Minimális gyártási méret 900X530 mm, a váltószárnyas szerkezet 1800 mm feletti szélességben is gyártható. Szerkezetileg mindkét szárnyon körbezáró vasalattal gyártjuk az ablakot.       

  Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

Váltószárnyas nyíló-nyíló műanyag ablak

Váltószárnyas nyíló-nyíló műanyag nyílászáró

Minimális gyártható méret 900X530 mm, váltószárnyas - egy kilincses - az ablakszárnyak csak egymás után nyithatók - középen nincs tokosztó, tehát egyik szárny a másikra csukódik, ezért megrendeléskor meg kell jelölni, hogy melyik legyen a fő szárny, mert ezen lesz a kilincs. Az alárendelt szárny csak akkor nyitható, ha a fő szárny nyitva van.         

 Ingyenes felmérést kérek       Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Tokosztós nyíló-nyíló műanyag ablak

Tokosztós nyíló-nyíló műanyag nyílászáró

Minimális gyártási méret 1000X510 mm, az ablakszárnyak egymástól függetlenül nyithatók - kétkilincses - ha mindkét szárny nyitva, akkor egy úgynevezett függőleges tokosztó található az ablaknyílásban.         

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

Tokosztós bukó-nyíló + bukó-nyíló műanyag ablak

Tokosztós bukó-nyíló + bukó-nyíló műanyag nyílászáró

Minimális gyártási méret 1000X510 mm, az ablakszárnyak egymástól függetlenül nyithatók - kétkilincses - ha mindkét szárny nyitva, akkor egy úgynevezett függőleges tokosztó található az ablaknyílásban. Ezen ablakok mindkét szárnya funkcionál nyíló és bukó helyzetben is.       

  Ingyenes felmérést kérek       Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Tokosztós nyíló + bukó-nyíló műanyag ablak

Tokosztós nyíló + bukó-nyíló műanyag nyílászáró

Minimális gyártási méret 1000X510 mm, az ablakszárnyak egymástól függetlenül nyithatók - kétkilincses – teljesen nyitott állapotban, egy függőleges tokosztó található az ablaknyílásban. Az ablak egyik szárnya csak nyíló a másik pedig nyíló és bukó helyzetben funkcionál. 

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Toló-fix vízszintes mozgású műanyag ablak

Toló-fix vízszintes mozgású műanyag nyílászáró

Legfőbb ismérvei a terméknek: rendkívül helytakarékos, nem vesz el a belső térből helyet, esztétikus, Amerikában régóta bevált konstrukció. Egyik szárnya fix a másikat rá lehet tolni.       

  Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

Toló-toló vízszintes mozgású műanyag ablak

Toló-toló vízszintes mozgású műanyag nyílászáró

Legfőbb ismérvei a terméknek: rendkívül helytakarékos, nem vesz el a belső térből helyet, esztétikus, Amerikában régóta bevált konstrukció. Mindkét szárny toló funkcióval kivitelezett a másik előtt lehet eltolni. A vízszintes nyitású tolóablakot abban az esetben ajánljuk, amikor a szélesség nagyobb a magasságnál. Kiegészítőként rendelhető tokba épített, tolható rovarháló, mely kipattintható a keretből.       

  Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Toló-fix függőleges mozgású műanyag ablakok

Toló-fix függőleges mozgású műanyag nyílászáró

Az emelőpaneles ablak, melynek szárnyai függőlegesen mozgathatóak. A feltolható ablakok közül az egy emelőpaneles nyílászáró felső szárnya fix, az alsó feltolható. Ezeket a műanyag nyílászáróokat akkor ajánljuk, ha a nyílászáró szélessége nem haladja meg az 1250 mm-t, illetve szélessége kisebb a magasságnál.       

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Toló-toló függőleges mozgású műanyag ablak

Toló-toló függőleges mozgású műanyag nyílászáró

A két emelőpaneles változat esetében mindkét szárny mozgatható, vagyis az alsó a feltolható és a felső lehúzható ablakszárnyként szerepel. Ezen műanyag emelőpaneles ablakokhoz rendelhető rovarháló is, mely praktikusan a keretben -az ablakszárnyakhoz hasonlóan fel-le tologatható.       

  Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Bukó nyíló+fix műanyag ablak

Bukó nyíló+fix műanyag nyílászáró

A sorolt szerkezeteknél külön ablak rendszerek kapcsolódnak egymáshoz soroló profil segítségével rögzítve. A sorolt szerkezet egy fix és egy bukó-nyíló ablakrendszerből áll.     

  Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

Nyíló, nyíló+bukó- nyíló műanyag ablak

Nyíló, nyíló+bukó- nyíló műanyag nyílászáró

A sorolt, tokosztós műanyag nyílászáróok szerkezetekre akkor van szükség, ha több ablakot kell egymáshoz tenni. A sorolásnál külön szerkezetek kapcsolódnak egymáshoz soroló profil segítségével, a tokosztósnál egy tokon belül több ablakszárny található tokosztó profillal elválasztva. Ezen szerkezetben egy nyíló és egy tokosztott nyíló+bukó-nyíló műanyag nyílászáró konstrukció van.       

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Nyíló, nyíló-bukó + nyíló-bukó műanyag ablak

Nyíló, nyíló-bukó + nyíló-bukó műanyag nyílászáró

A sorolt, tokosztós műanyag nyílászáróok szerkezetekre akkor van szükség, ha több ablakot kell egymáshoz tenni. A sorolásnál külön szerkezetek kapcsolódnak egymáshoz soroló profil segítségével, a tokosztósnál egy tokon belül több ablakszárny található tokosztó profillal elválasztva. Ezen szerkezetben egy nyíló és egy tokosztott bukó-nyíló+bukó-nyíló műanyag nyílászáró konstrukció szerepel.       

  Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Bukó nyíló, fix, bukó nyíló műanyag ablak

Bukó nyíló, fix, bukó nyíló műanyag nyílászáró

Ebben a hármas műanyag nyílászáró sorolásban a két szélső szerkezet bukó-nyíló funkciót tölt be, amit középen egy fix ablak köt össze.         

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

Nyíló műanyag erkélyajtó

Nyíló műanyag erkélyajtó

Ezt a szerkezetet más néven tokküszöbös kivitelnek is nevezzük. A küszöb magasságát tekintve alacsony küszöbös erkélyajtók csak nyíló funkcióval gyártható. 2200 mm magasság felett a gyártó szárnyosztó beszerelését követeli meg a garancia érvényessége fejében.        Ingyenes felmérést kérek       Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

Nyíló-bukó műanyag erkélyajtó

Nyíló-bukó műanyag erkélyajtó

2200 mm magasság felett a gyártó szárnyosztó beszerelését követeli meg a garancia érvényessége fejében. A tokküszöbös erkélyajtóknál résszellőztető funkcióval és kiemelés gátló vasalattal látjuk el erkélyajtóinkat. A bukónyíló erkélyajtó működése technikai szempontból azonos a bukónyíló ablak működési elveivel. Alumínium küszöbös erkélyajtónál a bukó funkció nem megoldható.       

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Nyíló+nyíló műanyag erkélyajtó

Nyíló+nyíló műanyag erkélyajtó

A kétszárnyú váltószárnyas nyíló+nyíló tokküszöbös erkélyajtóknál 2200 mm felett szárnyosztó beépítése javasolt a jótállás érvényesítése érdekében. Kétszárnyú műanyag nyílászáró főszárnyának nevezzük azt a szárnyat, amely először nyitható. Igény esetén ezt a szárnyat is készíthetjük bukó funkcióval. A duplaszárnyú ablakok, erkélyajtók váltószárnya az a szárny, mely másodikként nyitható. A főszárnyhoz viszonyítva viszont a nyílászáró váltószárnya csak nyíló funkcióval készülhet.         

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

Nyíló+ bukó-nyíló műanyag erkélyajtó

Nyíló+ bukó-nyíló műanyag erkélyajtó

A kétszárnyú váltószárnyas nyíló+ bukó-nyíló tokküszöbös erkélyajtóknál 2200 mm felett szárnyosztó beépítése javasolt a garancia érvényessége érdekében. Kétszárnyú műanyag nyílászáró főszárnyának nevezzük azt a szárnyat, amely először nyitható. Ahogy az ábra mutatja ezt a szárnyat is készíthetjük bukó funkcióval. A duplaszárnyú ablakok, erkélyajtók váltószárnya az a szárny, mely másodikként nyitható. A főszárnyhoz viszonyítva viszont a nyílászáró váltószárnya csak nyíló funkcióval készülhet.         

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

Toló+bukó műanyag erkélyajtó

Toló+bukó műanyag erkélyajtó

2400 mm szélesség felett szárnyosztó esetleg 6-12-6 üvegezés javasolt a garancia életképessége érdekében. Ezen műanyag erkélyajtók szélesített szárnyal is rendelhetők.         

Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

Emelő+toló műanyag erkélyajtó

Emelő+toló műanyag erkélyajtó

Ezeknél a hatalmas szerkezeteknél a 2 rétegű üveg esetén 6-12 argon-6 Low-E üvegezés Ug= 1,3 található. 3,6 megybefüggő üvegfelület felett egyedi üvegszerkezet szükséges.         

 Ingyenes felmérést kérek        Árajánlatot kérek

 

 

 

 

 

 

 

 

műanyag nyílászáró / NYÍLÁSZÁRÓK

Levegő és világosság juthat az épület belső helyiségeibe. Az ablak nyílás tetszés szerint elzárható és kinyitható. Nagysága a megvilágítandó és szellőztetendő helyiség területétől függ, külső alakja pedig az épület stílusától. Az ablak alapanyaga (műanyag, fa, acél vagy alumínium) vagy ezek kombinációja lehet. Az átlagos ablak, amely lakóhelyiségekben található, álló téglalap alakú, és magasság: szélesség aránya 1:1,5 és 1:2 közötti. Az épületen az ablak állhat egyedül, vagy néha párosával (ilyenkor kettős-, iker- vagy dupla ablakról beszélünk), esetleg hármasával.

műanyag ablak beépítve

Felújít? Építkezik? Új lakásba szeretne költözni? Jogos elvárás, hogy új lakása tökéletesen védve legyen a külső hőmérséklet változásaitól. Ezekhez elengedhetetlenül fontos a modern műanyag nyílászáró és műanyag ajtó megléte.

Tisztában van-e vele, hogy ablakain és ajtaján keresztül szökik el a legtöbb hőenergia? Egy normál méretű lakhely az elavult ablakokon keresztül a hőenergia több, mint negyed részét veszíti el. Az idejét múlt geréb tokos nyílászárón keresztül majdnem a fele elszökik a fűtési energiának.

Tudta Ön, hogy a korszerű ajtók és ablakok nemcsak a meleget őrzik meg, hanem nyáron hűvösen tartják a lakást, megfelelő árnyékolással? A modern ablakok redőnnyel, spalettával, zsaluziával kombinálva nem teszik lehetővé a kinti hőség bejutását!

Garantáljuk, hogy pontos, precíz, részletekre kiterjedő, egyértelmű árajánlatot juttatunk el Önhöz. Munkatársaink több mint 10 éves gyakorlattal rendelkeznek, s arra törekszenek, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek. Ha ez megvalósul, biztosak vagyunk benne, hogy Ön másoknak is szívesen ajánl bennünket, legnagyobb örömünkre.

Elege van abból, hogy hiba esetén a "mesterek" egymásra mutogatnak? Vállalatunk szolgáltatása minden szakmával kapcsolatos területre kiterjed. Minden szakemberünk egyaránt jártas a szakma három legfontosabb területén: a felmérésben, a beépítésben és a garanciális javításokban egyaránt. Mivel egy személyben végzik mindhárom munkafázist, egy személyben viselik a felelősséget is bármilyen probléma esetén.

 

 

 

Az egyre jobban bővülő vásárlói igények miatt új profilú műanyag nyílászáróokat is forgalmazunk melyek megerősített horganyzott acélmerevítéssel felvértezve szolgálják ki a kedves vevőink igényeit, a tartósság és a megbízhatóság jegyében. 

Az erős ellenálló anyagból készülő szigetelő és üvegrendszer, tökéletes hő- és hangszigetelést biztosít, mely a kifinomúlt tervezésnek köszönhetően, nem csak hosszútávra biztosít szigetelést, de az elvárt megjelenést is a lakásunkba sokáig biztosítja.

 

 

 

 

műanyag ablak beépítve 3

Műanyag nyílászáró és műanyag nyílászáró között nagy különbség van, mert a profilszerkezeten belüli eltérések jelentősen befolyásolják a műszaki tulajdonságokat és az élettartamot.

Az építkezést tervező ügyfél biztos szeretne lenni abban, hogy olyan terméket kap, amely maximális mértékben kielégíti igényeit. Ezek az igények pedig elsősorban az energiatakarékosságra, hangszigetelésre, karbantartás mentességre és a formai megjelenésre vonatkoznak.

műanyag ablak

A műanyag nyílászáró előnyei:

A műanyag nyílászáró színes műanyagból készül, így festeni nem szükséges. Az időjárási viszontagságok közepette sem fakul. Tisztításához semmi más nem szükséges, csak egy vizes rongy. Az hőmérséklet ingadozásai semmilyen károsodást nem idéznek elő termékünkben. Hosszú idő alatt sem deformálódik el, így pontosan zár. A műanyag nyílászáró télen nem engedi ki a meleget, nyáron pedig hűvösen tartja a lakásbelsőt. A külső zajokat, hangokat nagy mértékben megszűri.

műanyag ablak nyitás

A régebbi, mára már elavult energiatakarékossági szabványok szerint épült épületeknek magas a fűtésenergia igényük. Biztos lehet abban, hogy termékeinkkel jelentős energia megtakarítást fog elérni. A korszerűsítés ráadásul a beltéri klímát is javítja, növeli az otthon kényelmét, és hozzájárul a ház általános energiatakarékossági színvonalának javításához. A felújítás és korszerűsítés így jelentősen növeli az ingatlan értékét, ami nem elhanyagolható előny a mai világban. Akár még unokái és élvezhetik azokat az előnyöket, amit a műanyag nyílászáró ad önnek és családjának.

műanyag ablak szigetelés

Műanyag nyílászárók nem csak fehér színben kaphatóak. Tartós és bevált technológia létezik a műanyag nyílászáró fóliázására. Ez a fólia nem csak UV álló, de megvédi a műanyag nyílászárókat a kisebb mechanikai sérülésektől is. Több fa és RAL színben is gyártható a műanyag nyílászáró és a nyílászárók. A műanyag nyílászáró fóliázható akár egy oldalon, akár két oldalon is felár ellenében. Szinte tökéletes a végeredmény, ránézésre nehéz megmondani, hogy fa vagy műanyag nyílászáró lett beépítve.

műanyag ablak színműanyag ablak szín

A nyílászárók választásánál figyelembe kell vennünk a ház falazatát és szigetelését. Más fajta műanyag nyílászáró kell a szigeteletlen panellakásokhoz, a szigetelt panellakásokhoz, a szigeteletlen téglaépületekhez, a szigetelt téglaépületekhez, az új építésű családi házakhoz és a passzív jellegű házakhoz.

Oda kell figyelni, hogy a szellőztetés megoldható legyen az összes helyiségben. A bukó nyíló műanyag nyílászáró, vagy erkélyajtó bukó funkciója megfelelő erre a célra. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a műanyag nyílászáró nyitott állapotban ne lógjon bele túlzottan a szoba terébe. Kisebb helyiségeknél érdemes két-, vagy többszárnyú műanyag nyílászáróot berakatni. Gyorsabb és hatékonyabb légcsere érhető el a kitárt ablakszárnyakon keresztül, úgy, hogy a falak és a bútorok télen nem hűlnek le.

Ár szempontjából a fix műanyag nyílászáró a legolcsóbb. A nyíló és a bukónyíló műanyag nyílászáró ára között minimális az eltérés, így elsősorban a bukónyíló műanyag nyílászáróokat ajánljuk, a nyíló ablakkal szemben. A következő árkategória a kétszárnyú bukónyíló-nyíló műanyag nyílászáró. Ennél a műanyag nyílászárónál a két szárny egymásra csukódik. Az egyik ablakszárnyon található kilincs, ez nyitható és buktatható is, míg a másik egy reteszzárral rögzíthető és csak nyitható. Hasonló árkategóriába tartozik a tokosztott műanyag nyílászáró is. Ez esetben a két ablakszárny külön is nyitható, buktatható. Ha kinyitjuk a tokosztott műanyag nyílászáró mindkét szárnyát egy függőleges tokosztót látunk középen.

műanyag ablak csere

Olvassa el a karbantartásról szóló sorokat, annak érdekében, hogy műanyag nyílászárójának élettartama hosszú legyen, működése pedig kifogástalan.

Az ablakok és ajtók rendszeres karbantartásával megelőzhetjük a nyílászárók idő előtti meghibásodását, ezzel időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg. Amennyiben ezt elhanyagoljuk, úgy nemcsak életkörülményeinket, nyugalmunkat veszélyeztetjük, de felesleges kiadásokat is okozhatunk magunknak.

A rosszul karbantartott műanyag nyílászáró átengedi a zajokat, megromolhat a szigetelés minősége, ami által megnőhet a fűtésszámla, előfordulhat, hogy nem jól zár ablakunk, ami kedvez a betörőknek és ezek által rendkívül kellemetlen következményekkel kell számolnunk, mind anyagilag, mind lelkileg.

műanyag ablak karbantartás

A karbantartás csupán 10-20 percet vesz igénybe, így érdemes minél gyakrabban, akár évente többször is elvégezni.

Beszerelés után azokról a részekről, amelyeket tűző napsütés ér, feltétlenül távolítsa el a védőfóliát! Azért rendkívül fontos elvégezni, mert az ablakra a napsütés hatására rásül. Ezután pedig már elég nehéz lesz levenni, valamint a ragasztó, ami a fóliát rögzítette, megfogja a műanyag nyílászárót. Letakarítása elképesztően nehéz, néha foltokat is hagy a fehér színű műanyag nyílászáró profilon. Abban az esetben, ha a vakolás, esetleg egyéb más okból kívánja megóvni a profilt, abban az esetben a fólia eltávolítása után egyfajta takaró fóliával fedjük le a nyílászárót, valamint ragasztó szalaggal fixáljuk azt. A tisztítást kevés mosogatószert tartalmazó langyos víz és puha rongy segítségével végezzük. Abban az esetben, ha a tisztításhoz más jellegű anyagot kíván használni, annak megvásárlása előtt kérjük olvassa el, hogy lehet-e használni PVC anyagához. Egyedül szivacsot és puha ruhát használjon, kaparó vagy csiszoló eszközöket semmi esetre se!

műanyag ablak beépítve

A fémből készült mechanikus szerkezeteket és vasalatokat is rendszeresen ápolni kell. Kollégáink a műanyag nyílászárók beszerelésekor precízen beállítják a vasalatokat is. Esetenként a vasalatok el is állítódhatnak. Ennek oka lehet a hőingadozás, esetleg a ház mozgása vagy a műanyag nyílászáró szárnyának termetes súlya, vagy a használat, és egyéb tényezők… Legalább egy évben egyszer meg kell olajozni és ennél gyakrabban beállítani a vasalatokat. Erre a beállításra csak akkor van szükség, ha műanyag nyílászáróunk nem funkcionál tökéletesen, esetleg nem zár rendesen vagy épp nem fordul el a kilincs, netán feszül a helyén, szorul, a kilincs nem mozog könnyedén vagy egyéb hibák. Ha ablakunkkal nincs semmi gond, a finombeállításhoz lehetőleg ne nyúljon, mert előfordulhat, hogy inkább ártani fog az ablaknak. Az olajozáshoz nyílászárókal foglalkozó szakkereskedésekben vásárolható olajozó spray, de a legkézenfekvőbb és legjobb választás a WD 40 spray is.

műanyag ablak beépítve

Az ablakok nyitási iránya jobbos vagy balos lehet. Az ablakok nyitásirányát a nyílás felőli oldalról határozzuk meg aszerint, hogy melyik oldalon van a zsanér. Tehát ha az épületen belül állunk és - egy egyszárnyú ablak esetében - a zsanér jobb oldalon van, akkor az az ablak jobbos nyitásirányú. Ha az ablaknak két szárnya van és mindkét szárnya nyitható ellentétes irányba, azt az ablakot középen felnyíló ablaknak nevezzük.

műanyag ablak beépítve

műanyag nyílászáró profilja

Profilnak nevezzük a műanyag nyílászárók szárnyát és tokját. Ezeket az anyagokat 6 m–es szálakban készítik és PVC anyagbóll extrudálják. Ennek készítéséhez használhatnak újrahasznosított vagy hagyományos műanyagot. Követelmény velük szemben az UV stabil kialakítás. Nem veszíthetik el színüket. A nyílászáróknak több éven keresztül meg kell őrizniük eredeti színüket. A műanyag nyílászáróok anyagának vastagsága eltérő lehet, így „A” és „B” falvastagságú műanyag nyílászáró profilok léteznek. Az „A” profilt vastagabb, míg a „B” profilt némileg vékonyabb műanyagból gyártják. Rendkívül fontos, hogy ne feltétlenül csak a profil neve határozza meg, hogy milyen műanyag nyílászáróot vásárolnak, mivel ez nem kizárólagos meghatározója az ablak minőségének. A profil mellett, a nyílászáró vasalat, a hőszigetelt üveg, a korszerű gyártó gépsor és a hozzáértő szakemberek egyaránt hozzájárulnak a legyártott ablakok kiváló minőségéhez.

műanyag ablak profilok

műanyag nyílászáró légkamrái

Kamrákra vannak felosztva a műanyag nyílászáróok tokja és szárnyai. Ezek korábban 3, 4, napjainkban 5, 6, 7, 8 kamrára vannak osztva. Manapság a leggyakoribbak az 5, 6 légkamrás profillal rendelkező ablakok. Minél több a kamrák száma, annál szélesebb a tok és a szárny. Viszont egyáltalán nem biztos, hogy az 1, 2 kamrával kevesebbel rendelkező ablak nem nyújtja ugyan azt a minőséget. Ezért a kamrák száma ne befolyásolja döntésében, vegye figyelembe a szerkezet egyéb tulajdonságait is.

műanyag ablak légkamrák

műanyag nyílászáró beépítési mélysége

A műanyag nyílászárók tokjának vastagsága egybeesik a beépítési mélységgel. Ennek a mélységnek a teljes kitöltéséhez purhab szükséges. A legtöbb esetben a beépítési mélység függ a kamrák számától. Ez a mélység napjainkban 70-től 90 mm-ig terjedhet. A profil szélessége és ezen keresztül a kamrák száma egyenesen arányos az ablak hőszigetelő képességével.

Műanyag nyílászárók hibás működés gátlója

A bukó nyíló műanyag nyílászárókban használjuk. Azért lett kitalálva ez a funkció, hogy a műanyag nyílászáró ne tudjon buktatott állapotban kinyílni, és fordítva. Mivel ebben az esetben a műanyag nyílászáró szárnya már csak egy ponton csatlakozna a tokhoz, vagyis könnyen leeshetne onnan. Ez úgy van megoldva, hogy a műanyag nyílászáró kilincse nem tud egyik funkcióból a másikba átmenni, így nem kell félni az ablakszárny leesésétől. 

műanyag ablak hibás működés gátló

műanyag nyílászáró beépítés menete

A műanyag nyílászáró beépítését bízzák szakemberre. A gyakorlati tapasztalatok hiánya sok esetben hibát eredményezhet. Valamelyik mozzanat nem megfelelő elvégzése, vagy figyelmen kívül hagyása eredményezheti, hogy az új műanyag nyílászáró nem fog tökéletesen működni, vagy esetleg szigetelni.

műanyag ablak beépítés

műanyag nyílászáró finom beállítása

A műanyag nyílászárók beépítése után a műanyag nyílászárók kipróbálása elengedhetetlen, és általában be is kell állítani azokat. Ezt nevezzük finom beállításnak. A műanyag nyílászáró vasalata több féle beállítási lehetőséget is kínál, hogy az új műanyag nyílászáró szárny és tokja a lehető legpontosabban zárjon egymásra. A finombeállítást a műanyag nyílászáró beépítése után akár évekkel is el lehet végezni, ha az ablak nem záródik tökéletesen. Ennek több oka is lehet pl. az épület mozgása, (főleg új házaknál jellemző) vagy a hő tágulás is szükségessé teheti a műanyag nyílászáró utólagos finom állítását.

műanyag ablak beállítás

Műanyag nyílászárók gyártási mérete

Ez a műanyag nyílászáró legfontosabb és egyben legpontosabb mérete is. A műanyag nyílászáró gyártási mérete nem más mint az ablak külső méretei a párkányfogadó elem és a toktoldók nélkül. A terveken névleges méret (falnyílás méret) van megadva és elkészítve is. A műanyag nyílászáró gyártási mérete ettől különböző. A gyártási méretet sok minden befolyásolja. Így sok kérdés merül fel: Rendelnek e a műanyag nyílászáróhoz párkányfogadó elemet? Vagy lesz e redőny? Milyen redőny lesz? Lesz e hőszigetelés a házon? Hány cm vastagságban? Ezek mindig befolyásolják a műanyag nyílászáró gyártási méretét. Mindenképpen javasoljuk a helyszíni felmérést és egyeztetést, amit ingyen elvégzünk. Ha pedig szeretné a falnyílások kiképzése előtt megrendelni a műanyag nyílászárókat, akkor pontos egyeztetés után közösen a kivitelezővel határozzuk meg a műanyag nyílászárók gyártási méretét. 

műanyag ablak méretek