A műanyag ablakok kamraszáma

A műanyag ablakok kamraszáma

A műanyag ablakok piacán 3,4,5,6,7,8,9 kamrás műanyag nyílászárók fordulnak elő. Léteznek tömör műanyag ablak profilok is, ekkor nincs kamra és ezzel együtt légrés sem, csak tömör (legtöbb esetben újrafelhasznált PVC) ablakprofil. Persze ez nem azt jelenti, hogy ilyen sokféle minőségi különbség van a műanyag profilok között. Legelőször voltak a háromkamrás műanyag ablakok. A beépítési mélységük (a tok vastagsága) 50 és 60 milliméter között változott. Később ezeket követték a 4-5-6 kamrás műanyag ablak profilok. A kamraszám növelésének akkor van értelme, ha ezzel együtt a beépítési mélység is nő. Egyébként nyugodtan kijelenthetjük, hogy csak olcsó vevőbolondítás az egész.

Minél több kamrából áll, annál jobb az ablak - gondolná a kedves ügyfél. Ez akkor lenne igaz, ha ez a szerkezet vastagságára is hatással lenne. A következő szakasz a 7-8-9 kamrás műanyag ablakok feltűnése volt. Szerkezeti vastagságuk 80-100 milliméter közé tehető. Ezek a típusok már a manapság is egyre divatosabb passzív házakon is megállják a helyüket. Az ilyen fajtájú műanyag ablakokat ma már jellemzően 3 rétegű hőszigetelt üveggel készítik. Ha az ablakcsere panellakásban történik, itt felesleges a 7-8-9 kamrás, 3 rétegű hőszigetelt üveggel ellátott műanyag ablakok közül választani.

 Ennek az az oka, hogy a panel falai nem szigetelnek olyan jól, mint egy passzív ház falai, és ezért az ablakok közötti különbség nem igazán számít. Ha pedig valaki egy jól leszigetelt házat épít, nem érdemes 7-8-9 kamrás műanyag ablakon kívül másban gondolkodnia, mindenképp 3 rétegű üveggel.